Firman ALLAH SWT

Sabda Rasulullah SAW

Kalam Tinta Dari Ku

Saturday, August 13, 2011

Apa Sepeselnya Malam Nisfu Syaaban ?
Ramai students bertanya, apakah kelebihan Malam Nisfu Syaaban ? Begitulah generasi kita zaman sekarang. Tak salahkan mereka, disebabkan mereka tak dimaklumkan sejak dari kecil malah ibu dan ayah mereka juga barangkali tidak didedahkan akan hal ini. Di ambah pula wujud golongan Ahli Bidaah yang suka membidaahkan amalan yang mereka tak belajar. Maka kelebihan dan kisah tentang malam nisfu syaaban ni terus tenggelam.
Seorang sahabat dari Maahad Tahfiz Al Quran At Tanwiriah, Muar, Johor menulis dalam blognya akan kelebihan Nisfu Syaaban.1. Malam Nisfu Syaaban


Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : "Telah datang Jibril a.s pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata , Ya Muhammad,pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilahdan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit !" Kata saya (Nabi Muhammad) : "Hai Jibril, apakah erti malam ini ?" Dia (Jibril) menjawab: "Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan, peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu." Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca : "Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha." Dipetik dari Kitab Zubdatul Wa'idzin

2. Penukaran Arah Kiblat


Pada awal diwajibkan perintah solat kepada umat Islam, Rasulullah SAW dan para sahabat berkiblatkan Baitul Muqaddis. Ini telah menjadi satu kontraversi pada waktu itu. Umat Yahudi telah mendakwa bahawa agama mereka adalah benar dan diredhai oleh Allah SWT kerana umat Islam telah meniru arah ibadat mereka iaitu menghadap Baitul Muqaddis. Umat Islam telah ditohmah dengan berbagai-bagai tohmahan dan ujian. Para Sahabat RA telah mengadu kepada Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW menyuruh mereka agar terus bersabar dengan ujian itu sehinggalah ada perintah baru dari Allah SWT. Allah SWT Maha Mengetahui dan Maha Mendengar tentang apa yang berlaku pada ketika itu. Allah SWT telah mewahyukan agar Rasulullah SAW mengadap ke Baitullah Kaabah. Sebahagian ulamak sirah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menerima wahyu perintah mengadap Baitullah pada 15 Syaaban semasa beliau mengimamkan solat. Sebahagian ulamak mengatakan pada solat Asar, ada yang mengatakan Maghrib dan ada yang meriwayatkan pada solat Isya’. Rasulullah SAW sebagai imam terus mengadap ke Baitullah dan diikuti oleh para sahabat sebagai makmum.


3. Peperangan Bani Mustaliq (Muraisi’)


Bani Mustaliq ialah salah satu puak dari kaum Yahudi. Mereka telah merancang untuk membunuh Rasulullah SAW dan berita ini disampaikan kepada Rasulullah SAW oleh seorang sahabat dari puak badwi. Peperangan ini adalah turutan dari peperangan bani Quraizah, kaum yahudi yang telah dihalau oleh Rasulullah SAW keluar dari Madhinah. Peristiwa ini terjadi pada bulan Syaaban, 5H. Pasukan kaum muslimin dapat melumpuhkan pasukan Bani Mustaliq. Sebagian pasukan Bani Mustaliq ada yang ditawan, termasuklah salah seorang puteri pemuka Bani Mustaliq yaitu Barrah, yang nama lengkapnya adalah Barrah binti al-Harris bin Dirar bin Habib bin Aiz bin Malik bin Juzaimah Ibnu al-Mustaliq. Al-Harris bin Dirar, ayah Barrah adalah pemimpin Bani Mustaliq.


Barrah telah menjadi tawanan perang milik Sabit bin Qais. Disebabkan Barrah ini seorang perempuan yang cerdik, ia meminta untuk dibebaskan dari Sabit bin Qais, setelah diadakan pembicaraan, Sabit bin Qais meminta tebusan yang mahal. Tetapi, Barrah waktu itu langsung menemui Rasulullah SAW untuk membicarakan masalah tebusan bagi dirinya. Kemudian Rasulullah SAW pada waktu itu menyetujui membebaskan Barrah dan menebusnya dari Sabit bin Qais dan terus menikahi Barrah dan Rasulullah SAW mengganti nama Barrah menjadi Juwairiyah. Tindakan Rasulullah SAW ini telah memberi banyak faedah kepada umat Islam ketika itu, diantaranya ialah ramai dikalangan Bani Mustaliq yang memeluk Islam dan terpadamnya dendam permusuhan di antara umat Islam dan Bani Mustaliq. Juwairah meninggal dunia pada tahun 56H.


Sempena Ramadhan yan bakal menjelang, Syaaban adalah fasa persediaan setelah kita berlazat-lazatan selama setahun menjamu hidangan dan nafsu. Maka jadikanlah Syaaban ini fasa latihan untuk kita terus istiqamah dalam beramal ibadah walau Syaaban dan Ramadhan terus berlalu. Semoga kita akan dipanjangkan usia untuk bertemu Ramadhan yang bakal menjelma.


Aku juga menyeru kepada sahabat-sahabat untuk menghulurkan sedekah jariah sekadar ikhlas kepada pembinaan Maahad Tahfiz Al Quran At Tanwiriah, Muar Johor. Sedekah jariah yang akan berkekalan. Ambillah kesempatan ini sementara kita masih dipinjamkan nyawa sebelum Izrail datang bertandang untuk menjemput kita kembali ke rahmat ALLAH.


Arwah datuk ku selalu berpesan, kerapkanlah melakukan sedekah jariah. Kerana ianya amalan yang berkekalan walau kita sudah terbaring kaku di dalam liang lahad.


Bersedekahlah walau dengan RM1. InsyaALLAH ada kebaikan dan kelebihan yang bakal kita saksikan di akhirat nanti. InsyaALLAH.


kepada mereka yang ingin menyumbang, disertakan no account bagi Maahad Tahfiz Al Ai Quran At Tanwiriah seperti berikut :


Bank Islam Malaysia Berhad : 010-230100-69514
Maybank Berhad : 5510- 4303-1018


Semoga jasa baik dan usaha saudara dan saudari dinilai sebagai amal taqwa oleh ALLAH SWT


Wassalam


Gersik, Muar, Johor
11 Julai 2011
12.30 tghri

No comments:

Post a Comment